Vill du prestera högt och må bra - utan att sänka dina ambitionsnivåer? Klicka här så får du 3 kostnadsfria Masterclasses med mig för att sätta igång.

Vilket paradigm väljer du?

 

 

Hej!

Idag vill jag prata om paradigm och paradigmskiften med dig.

Det har nämligen allt att göra med hur vi idag generellt förhåller oss till hälsa och prestation i kontexten stressrelaterad ohälsa, utmattningssyndrom och utbrändhet bland ambitiösa och högpresterande personer.

Dessa personer hittar vi många gånger i yrken med akademisk bakgrund som utgör en stor del av sjukskrivningsstatistiken inom just stressrelaterad ohälsa.

 

Låt mig starta i en bild som du kanske har sett tidigare.

 

Det här är en bild på två kvinnor, men du ser bara en åt gången och vilken du ser första varierar från individ till individ. Jag kommer inte gå in på anledningarna till att vi ser olika kvinnor, utan jag vill använda den här bilden som en symbol på hur vi kan ha två paradigm där det ena är självklart för oss och det andra kan vi behöva anstränga oss något för att se.

När jag ser den här bilden tänker jag genast på politik. Olika politiska partier kan ha liknande målbilder och visioner – men helt olika sätt att se på hur vi ska ta oss dit, beroende på vilken utgångspunkt (ideologi) vi står på. Oavsett parti-tillhörighet kan vi välja att ställa oss i de olika partiernas skor och se verkligheten från respektive skor. Precis som vi kan se på samma bild och framkalla två olika kvinnor. Är du med mig?

 

Vilket paradigm vi väljer att stå i, avgör hur vi ser på problemet och därmed även vilka lösningar som utkristalliserar sig.

Det är samma sak när det kommer till kontexten stress, prestation, ohälsa, ambitionsnivåer, utmattning och utbrändhet. Från det dominerande paradigmet i Sverige är det lätt till hands att blint tro på stressforskare och andra auktoriteter som påtalar risken med att bland annat vilja prestera på hög nivå, ha höga ambitionsnivåer, högt engagemang och att ha en stor idealism. Risken med dessa egenskaper påstås i detta paradigm vara en förutsättning för att drabbas av utbrändhet. I detta paradigm ses utbrändhet som något som främst är relaterat till stress i arbetet.

 

Det jag vill bjuda in dig till är ett annat paradigm.

Ett paradigm som jag representerar där vi kan prestera högt och må bra – utan att sänka våra ambitionsnivåer.

Här kan vi vara passionerat engagerade och ha en stor idealism – utan att det är riskfaktorer för en utmattning. Det är snarare något som syresätter oss och som vi behöver för att vara hållbara och må bra.

En del av er som läser har redan introducerats till det genom att läsa min bok Prestera hållbart, vara med på Coffee & Learn eller i Level Up, anlitat mig som din high performance coach, utbildare eller föreläsare. Vi är därmed många som redan har sett det nya paradigmet här i Sverige och som dagligen väljer att leva i det när vi leder oss själva från utgångspunkten att vi kan prestera högt och må bra – utan att sänka våra ambitionsnivåer.

För dig som är helt ny här och till dig som har varit med mig ett tag eller länge, har jag en ny video som jag precis har spelat in. I den läser jag ur kapitel 11 i min bok Prestera hållbart: Stå upp för den du är – det är nämligen inget fel på dig. Du hittar länk till videon längst ned i mejlet.

 

Varför är det viktigt med förståelse för de två paradigmen?

Grejen är nämligen den att vi kommer fortsätta ha människor runt omkring oss ett tag till som fortsätter säga att ”lösningen till att minska stress för en ambitiös och högpresterande person är just att sänka sina ambitionsnivåer, göra good enough, sänka kraven och att inte vara så engagerade”.

För att inte bli frustrerad i sådana sammanhang (vilket jag är den första att skriva under på att jag har blivit FLERTALET tillfällen under de senaste åtta åren sedan jag valde att utgå från att jag är ambitiös och bygga min livsstil från den punkten) kan du påminna dig om att ni befinner er just nu i två olika paradigm.

 

Bjud in den personen till ett annat sätt att se på saken genom att hjälpa den att se det paradigm du står i.

Ta mig till hjälp, använd det som står i min bok, fortsätt förkovra dig i mina Masterclasses och Workshops i Coffee & Learn och vill du ha än mer kött på benen och verkligen leda dig från en punkt med verktyg som är för dig som är ambitiös:

Kom med in i Level Up Academy & Community som är öppen nu i december för nya medlemmar eller anlita mig som din high performance coach, utbildare eller föreläsare under 2024.

 

Vi har haft flertalet paradigmskiften i mänsklighetens historia

Flertalet nya paradigm som har bytt ut tidigare paradigm har redan skett i mänsklighetens historia: vi gick från paradigmet där vi trodde att jorden var platt till paradigmet där jorden är rund.

Martin Luther King gick i bräschen för att ta USA från ett paradigm till ett annat där friheter och rättigheter skulle vara självklara för alla, oavsett hudfärg.

 

Paradigmskiften kan gå fort eller ta lång tid på sig. Paradigmskiftet kan till och med sträcka sig över en persons livstid.

Ju fler vi blev som både introduceras till det nya och som väljer att agera i linje med det, desto snabbare går skiftet.

 

I det här fallet innebär det att färre personer skulle bli sjuka av stressrelaterad ohälsa och att färre personer skulle lägga lock på sig själva i tron om att lösningen till att inte bli sjuk (igen) är att ”akta sig för att det inte blir för mycket”.

Vi skulle istället bli fler och fler som lever med vår oändliga potential där höga ambitionsnivåer syresätter oss. Ett paradigm där vi kan prestera högt och må bra.

Jag lever här och flera med mig.

Är du med oss?

 

Stå upp för den du är – det är nämligen inget fel på dig

I videon här ovanför läser jag högt ur min bok Prestera hållbart som är skriven för oss som är ambitiösa. I videon får du en bakgrund till de två olika paradigmen som jag har beskrivit här nu.

Ta med mig ut på en promenad i 17 minuter, lyssna och tänk själv.

 

Varma hälsningar
Sandra Furulund

 

Anlita mig:

Personlig High Performance Coaching med Sandra Furulund

Level Up Academy & Community - en onlineportal för ambitiösa med kurser, Community, Masterclasses och Workshops.

Föreläsningar med Sandra Furulund

Utbildningar med Sandra Furulund

 

Boken Prestera hållbart - Hur du presterar högt med kraft och energi

Kalendern: Planera & Reflektera - Livskalender för ambitiösa

 

 

 

 

Close

50% Complete

Ska vi hålla kontakten?

Vill du utvecklas, växa och förbättra ditt liv?

Ha mer energi, känna dig gladare, äga din tid och prestera hållbart - utan att kompromissa med dina ambitionsnivåer.

Klart du vill! :)

Knappa in ditt namn och e-post här så håller vi kontakten med varandra.

Du kommer få insikter, inspiration och konkreta verktyg direkt i din inbox, varje vecka.


Jag ser fram emot att hålla kontakten med dig och vara en del av din utveckling,

Sandra Furulund
High Performance Coach


Skulle du någon gång vilja avregistrera dig, gör du det enkelt via länk längst ned i mejlet.

Genom att lämna dina uppgifter godkänner du att få mejl från mig och vill du veta mer om GDPR-policyn, så hittar du den på hemsidan. Dina uppgifter lämnas aldrig vidare.